0 Läs mer >>
Kvalborg för vissa, tv-kväll i soffan för min del. Imorgon förmiddag någon gång åker jag och Jannika till Lund för att fira Valborg med vår Malin och hennes Johan. Och jag förmodar att det kommer va några till i Lund och fira kanske? Men bara en vild gissning! Om allt går som planerat så ska det även införskaffas gästleg så att vi kan följa med övriga firande när det vankas utgång.

Så istället för att sitta här borde jag kanske gå och börja välja ut kläder och dyligt. Ladda mobilen, ladda batteriet till kameran... alla såna nödvändigheter.

Var ute och joggade igår, vilket resulterade i ett ont knä idag, så nu har jag kanske i alla fall en bra ursäkt (förutom att det är tråkigt) att inte delta i brännbollen imorgon?! Sehr gut!

Mot väskan då då kanske..

(K)valborg

1 Läs mer >>
Så eftersom jag vart lite gnällig igår, så tänkte jag istället säga att jag är lite stolt o nöjd med mig själv idag. Var ute och joggade innan idag. Joggade först ca 10 min, gick 3, joggade 12 och sen fick jag gå till de 3 sista låtarna eftersom jag fick en ond blåsa på foten. Men för att vara jag, så måste jag säga att det var inte illa pinkat! Sen att det emellanåt kändes som att jag stod och "sprang" på samma ställe och inte kom någon vart spelar väl inget roll, för fick ju iaf ändan ur vagnen o gjorde det! Har gjort några halvtappra försök tidigare i år, men sen har det runnit ut i sanden, så nu får jag göra mitt bästa för att inte falla in i samla gamla banor.

Jennie! En sån magdödare fick jag i julklapp (fin pik) för något år sen. Den har stått här orörd sen dess :P haha! Och för övrigt skulle jag bli glad om du ville dela med dig av ett litet lösenord så jag får snoka på din blogg igen ;)

Andra, och sista, boken till nästa litteratur seminarium och paper är också utläst idag. Så nu återstår att skriva papert till på måndag.

Fotbad ikväll så ska väl dagen vara gjord!

Swettigt

1 Läs mer >>
Trots någon veckan frånvaro har jag inte särskilt mycket att berätta om, bara det säger nog en hel del. Har som vanligt varit en del pluggande bestående av läsning och paper-skrivande, händer inte mycket utöver det i denna kursen. Lite halvutgångar med egentligen bara förfester med trevligt sällskap har också hunnits med. Om en stund bär det av till broren för att fira brorssonen som fyller 13 år imorgon. Kakkalas stundas. Vilket, när jag tar en titt ner på magen, jag kanske hade mått bättre av att skippa. Jag borde verkligen ta tag i det där som alla kallar träning, andra verkar ju må bra av det... min mage hade nog gjort det i alla fall.. Nej nu ska jag sluta med att vara typiskt tjejig och klaga på mitt utseende, dessutom har man nog ingen rätt att klaga när man själv har orsakat något? Nej, lika bra att hålla tyst.

Nä då var det snart dags att bege sig då.

På återseende.

frånvaro

1 Läs mer >>
Det här med personligheter är rätt intressant, hur olika men samtidigt lika vi kan vara varandra. Jag får ofta höra att jag är snäll, lugn och tyst (har fått höra genom hela skoltiden). Jag har dessutom fått höra att jag är kall, vilket jag inte är riktigt beredd att hålla med om, att jag kan uppfattas om det kan jag till viss del förstå då jag inte precis är den som står för snacket och inte alltid har ett leende på läpparna (vilket inte autmatiskt betyder att man är sur/arg om ni inte visste det). Jag har alltid uppfattat mig själv som blyg, men tycker att det har blivit bättre med tiden, speciellt sedan jag började på högskolan. Varför har jag ingen riktigt bra förklaring till. Men helt plötsligt känns det inte riktigt lika jobbigt att hamna i en situation med helt främmande människor, eller att ställa mig inför en grupp människor och prata (tycker fortfarande det är jobbigt men långt ifrån lika jobbigt som innan).

I tidningen i Form (nr 5/2009) hittade jag en artikel som stämde in väldigt bra på mig, enligt mig i alla fall. Artikeln handlar om personer som är introverta/inåtvända.

10 missförstånd om introverta
1) De är tråkiga
2) De är ovänliga (som sagt, nej jag är inte en kall person)
3) De är riktiga nördar
4) De saknar social förmåga
5) De vill inte prata med andra
6) De tycker inte om andra
7) De är svåra att få kontakt med
8) De är ensamma
9) De är blyga (har ju i och för sig jag alltid trott att jag är, men när man läser detta så kanske det inte är det det har handlat om?)
10) De vill helst vara ifred
(i Form, 5/2009, s53)

"Introverta människor stämplas bara som märkliga eller sjuka för att den värld vi lever i är så utpräglat extrovert" (s50)
Hur var det nu? Jag är blyg, kall, sur...

"De flesta introverta känner att det är något fel på dem. Det beror på att samhället belönar extroverta personlighetsdrag, till exempel att man är utåtriktad, bra på att ta beslut och handlingskraftig, säger Marti Laney" (s50)
Har alltid fått höra att jag måste prata mer, ta mer initiativ och ta kontakt med människor. Och det stämmer väl som Marti Laney säger, det är den extroverta personligheten som förespråkas?

"Motsatt hämtar introverta människor sin energi från sitt inre liv av tankar, reflektioner och beslut. För många människor på en gång stör introverta människor som föredrar samtal på djupet med en person i taget. Den introverta tänker innan hon svarar, och tycker inte om att bli avbruten. I grupper kan introverta vara bra iakttagare och bidra med träffande anmärkningar och torr humor. Sociala aktiviteter kan dränera introverta på all energi - även om de har roligt" (s50)
Ja, jag vet inte precis vart annars jag hämtar energi, med tanke på bristen av motion där många andra hämtar sin energi. Djupa samtal framför ytliga - beror på tillfälle och vem jag pratar med. Tänker innan jag svarar gör jag, jag måste oftast formulera vad jag ska säga innan jag säger något. Att bli avbruten brukar jag inte precis reagera på... så nja.. stämmer kanske inte så bra. Jag tycker om att iaktta och lyssna, och gör gärna det framför att prata. Torr humor, det får jag nog låta andra svara på. Men kan nog stämma, åtminstone en hel del ironi. Och ja, jag blir trött av sociala aktiviteter - även om jag har roligt!

"På arbetsplatsen är introverta ofta bra på att samarbeta två och två, flexibla, självständiga, djupt koncentrerade, kreativa, analytiska och flitiga. Privat är de eftertänksamma, bra på att skapa långvariga vänskapsrelationer och bra lyssnare" (s53)
Flitig har jag rätt ofta fått höra att jag är, jag gör alltid vad jag ska göra (förr eller senare) och har knappt missat en dag i skolan. Kreativ kan jag väl vara i den meningen att jag tycker om att rita och måla. Koncentrationen kan jag ha, den kommer och går i vågor, och den är väl i relation till vem man jämför med! Självständig...till viss del. Att samarbeta vill jag nog påstå att jag är rätt bra på, och jag tycker faktiskt att det är lättast om man är två och två. Många av de vänner jag har, har jag också haft sen jag var liten.

"Den introverta hjärnan har låg tolerans för signalämnet dopamin. Hon blir därför nervös och trött om för mycket dopamin frigörs, till exempel vid sociala evenmang. Introverata reagerar positivt på det lugnande ämnet acetylkolin, som frigörs när vi läser eller tecknar. Nervbanorna i hjärnan är dessutom långa, så det tar längre tid för hjärnan att reagera på stimuli. Därför tänker, talar och socialiserar introverta i ett långsammare tempo" (s53)
Detta förklarar varför jag alltid blir så trött när jag ska iväg på fest någon stans, det börjar oftast när jag går iväg till bussen. Det är då gäspningarna börjar, sen får jag trötthetsfrossa på det, brukar bli lite bättre när jag väl kommer till festen men det är ju inte precis så att jag är pigg som en lärka.

För att avsluta lite positivt...

8 fördelar med att vara introvert
1) Du är bra på att samarbeta - särksilt när ni bara är två i gruppen
2) Du är bra på att bygga långa vänskapsrelationer - dina vänner kan lita på dig
3) Du är självständig
4) Du är bra på att koncentrera dig
5) Du reflekterar mycket över dig själv
6) Du är ansvarsfull
7) Du är kreativ och får många idéer
8) Du har bra analytisk förmåga
(s50)

Jannika, min fina vän, länkade också till denna sidan: http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm Här kan man göra ett personlighetstest. När jag gjorde testet blev resultatet att jag är av typen ISFJ, vilket också betyder att jag är en introvert person. Lite mer fakta om vad det innebär...

Från: http://www.personalitypage.com/ISFJ.html
"They are truly warm and kind-hearted, and want to believe the best of people. They value harmony and cooperation, and are likely to be very sensitive to other people's feelings. People value the ISFJ for their consideration and awareness, and their ability to bring out the best in others by their firm desire to believe the best."
Jag vill i alla fall tro det bästa om alla, men jag gör inte alltid det tyvärr. Det är svårt med fördomar och förutfattade meningar. Men i en drömvärld så! Samarbete och harmoni - ja tack! Och jag bryr mig absolut om andras känslor, men det gör väl de flesta?

"ISFJs have a very clear idea of the way things should be, which they strive to attain. They value security and kindness, and respect traditions and laws. They tend to believe that existing systems are there because they work."
Tråkigt men sant, jag tror faktiskt att det stämmer. Men usch vad trist det låter! Men traditioner och liknande ger mig nog en sorts trygghet.

"The ISFJ has an extremely well-developed sense of space, function, and aesthetic appeal. For that reason, they're likely to have beautifully furnished, functional homes. They make extremely good interior decorators. This special ability, combined with their sensitivity to other's feelings and desires, makes them very likely to be great gift-givers - finding the right gift which will be truly appreciated by the recipient."
Jag tycker ju själv att jag har en rätt bra smak när det kommer till inredning, men sen tror jag ju inte att alla andra skulle hålla med. Och det har nog alltid funnits en liten tanke på att jag kanske skulle sysslat med inredning på något sätt. Det här med presenter tror jag inte riktigt på, och jag är nog inte den rätta personen att uttala mig om det heller.

"They do not usually express their own feelings, keeping things inside."
Att prata känslor är inte riktigt min grej. Inte om mina känslor i alla fall. Men jag lyssnar gärna på mina vänner om de behöver prata av sig :)

"The ISFJ feels a strong sense of responsibility and duty. They take their responsibilities very seriously, and can be counted on to follow through. For this reason, people naturally tend to rely on them. The ISFJ has a difficult time saying "no" when asked to do something, and may become over-burdened. In such cases, the ISFJ does not usually express their difficulties to others, because they intensely dislike conflict, and because they tend to place other people's needs over their own. The ISFJ needs to learn to identify, value, and express their own needs, if they wish to avoid becoming over-worked and taken for granted. "
Svårt att säga nej har jag, absolut. Ansvarskänsla har jag också och försöker verkligen fullfölja sådant jag har tagit på mig. Det här med ansvarskänsla och att andra förlitar sig på det, kan jag kanske känna igen från såna saker att det ofta varit mig folk har frågat om vad för läxor man har, vilket tid och plats något speciellt händer, för de vet att jag oftast, om inte alltid, har koll på det. Konflikter hatar jag... vet inte varför, kanske för att jag är rädd att bli sårad och för att såra andra.

"They need to remember to not be overly critical of themselves, and to give themselves some of the warmth and love which they freely dispense to others. "
Det är inte alltid så lätt det där. Att inte vara självkritisk, och att  ha ett bra självförtroende. Men jag försöker väl i alla fall!

Från: http://typelogic.com/isfj.html
"Like most Is, ISFJs have a few, close friends. They are extremely loyal to these, and are ready to provide emotional and practical support at a moment's notice. (However, like most Fs they hate confrontation; if you get into a fight, don't expect them to jump in after you. You can count on them, however, run and get the nearest authority figure.)"
Jag har inte en stor vänskapskrets, och önskar inte att den var större heller. Jag trivs bra med mina vänner och uppskattar dem otroligt! Men.. om någon av mina vänner skulle hamna i ett slagsmål, så tror jag faktiskt att jag skulle försöka försvara dem. Så det så ;)Ni får ursäkta det långa inlägget. Men jag blev rätt så facinerad när det stämde in så bra på mig. Visst är det vissa delar som inte passar in och jag har ju inte tagit med allt som står om introverat personer här heller. Utan mer det som passar in på mig. Och jag tycker att det förklarar en hel del varför jag kanske är som jag är.

Jag tycker i alla fall att ni ska göra testet ni också - stämmer det in lika bra på er?!

Personlighet - lån...